Tandkroner og tandbroer

En krone er en ydre forstærkning af en udboret og svækket tand. Kronen genskaber herved din tands tyggefunktion og oprindelige naturlige udseende.

Hjælp til en svækket tand

Mange af os har store gamle sølvamalgamfyldninger i tænderne, der herved er svækkede. Jævnligt ses også revner i tandsubstansen (=dentininfraktioner). Dette skaber en "risikotand", der på sigt vil flække. En krone i tide kan forhindre at revnerne arbejder sig ind til tandnerven og giver en nervebetændelse (=smerte). En krone i tide vil også forhindre en regulær flækning af tanden på grund af revner, caries, årenes slid, store fyldninger og lapninger. Består over halvdelen af tanden af fyldningsmateriale er det en god ide at få den forstærket med en krone. Rodbehandlede tænder er 75% svagere end naturlig tand, da de er sprøde (udtørrede) og uspændstige. På disse tænder anbefaler vi altid en krone.

Når vi ved hjælp af bl.a. et digitalt røntgenbillede har tjekket at tandens rod, rodspidser og nerver er sunde, kan behandlingen begynde. Derfor starter al behandling med krone eller bro altid med et røntgenbillede. Afslutningsvist, når kronen er cementeret på tanden, bliver den også røntgenkontrolleret.

Nedenstående er ens for alle kronetyper:

  1. Når din tandrod er kontrolleret på et digitalt røntgenbillede og er sund, vil vi ved første besøg rengøre din destruerede tand for utæt, dårligt fyldningsmateriale, rense for caries, og forstærke med en indre opbygning af plast eller evt. en støbt opbygning (vil kræve et ekstra besøg, hvor opbygningen cementeres). Undertiden isættes stifter eller skruer af metal, kulfiber, plast/glasmateriale for yderligere retention.
  2. Tanden, som nu er forstærket med en indre plastopbygning, slibes til i en præcis keglefacon og der tages aftryk af både den beslebne tand og de modstående tænder.
  3. Vi fremstiller en foreløbig plastkrone/hætte, som sættes fast med en midlertidig cement.
  4. Ved næste besøg kan din nye krone cementeres på den beslebne tand, og vi indpasser det sidste finish i biddet og evt. farvekorrektioner foretages i samråd med dig, så vi får et naturligt og flot resultat. Der afsluttes med et digitalt røntgenkontrolbillede.
  5. Ofte vil vi gerne se dig til en kontrol efter et par dage, så vi sikrer at kronen fungerer perfekt.

 

Godt at vide før, under og efter din kronebehandling

Vi anbefaler dig en kronebehandling, fordi din tand er udboret, svækket og risikerer at flække. Da tanden i forvejen er meget behandlet og der oprindeligt har været et godt stort hul i den, er tandnerven gennem årene påvirket en del. Undersøgelser viser, at det ved ca. 15 % af kronebehandlingerne kan blive nødvendigt senere at rodbehandle tanden, hvis nerven dør. Vi gør det ikke rutinemæssigt på forhånd da denne risiko er forholdsvis lille, og der er risici ved en rodbehandling, ligesom det er et fordyrende led. Tanden har selvfølgelig også styrkemæssigt bedst af at holde sig vital.

Efter behandlingen, men før bedøvelsen aftager, er det en god ide at tage et par smertestillende tabletter, da vævet naturligt reagerer med gener/smerte efter beslibning og aftrykstagning. De typiske gener/smerter vil være kuldefølsomhed, ømhed fra tandkødet, evt. varmesmerter og evt. smerter ved tygning. Oplever du at smerterne ikke forsvinder ved brug af tabletter, er det vigtigt at du kontakter os, så vi kan hjælpe dig med f.eks. beslibning i højden, softlaserbehandling, fluorpensling mv.

Tandkødet skal indtil den rigtige krone sættes på plejes med curasept-gel (=klorhexidin-gel), som du får med fra os. Brug en vatpind duppet i gelen og massér let hele vejen rundt om tanden. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med Kenalog-salve, og i meget sjældne tilfælde med en rodbehandling.

Efter at kronen er sat fast på tanden bør du vente 1 time før du spiser. Vent 24 timer med at bruge tandtråd og tandstikkere. Fortsæt evt. med curasept-gelen på tandkødet, hvis det er for ømt at børste på. Børst blidt og omhyggeligt fra tandkødet og op over kronen med små fejende bevægelser.

Der kan være eftersymptomer et stykke tid. Langt de fleste oplever smertefrihed efter 1 uges tid, men der kan af og til være gener op mod 3-6 måneder. Som regel klinger symptomerne af. Det er vigtigt du kontakter os, hvis du har gener af din krone, da det som regel kan afhjælpes. Kun meget sjældent er det nødvendigt med yderligere behandling efter 3-6 måneder. Yderst sjældent er tandnerven imidlertid dårlig, og må fjernes ved en rodbehandling.

Korrektioner og efterbehandlinger som justering i højden, fluorpenslinger og softlaserbehandling er incl. i kroneprisen. Derimod er en evt. rodbehandling ikke inkluderet i prisen.

Tanden har nu cirka samme styrke som en sund tand, dvs. den kan tåle almindelig tyggefunktion. Derimod kan den naturligvis knække ved tygning i sten (f.eks. i brød), hagl, metal, knoglesplinter i kød el. lign. Har du et ekstremt hårdt bid eller skærer du tænder, anbefaler vi en bideskinne til natbrug, pgra. stor risiko for fraktur af kroner/tænder.

 

Garantier

På guldkroner og MK-kroner yder vi 100% garanti på materialefejl i 5 år ved normalt brug.

På porcelænsindlæg/-facader og kroner yder vi 100% garanti på materialefejl også i 5 år ved normalt brug.
Garantien omfatter ikke mulige senfølger, som rodbehandlinger, rodfrakturer, rodspidsoperationer eller defekter/caries opstået på/i omgivende tandsubstans. Endvidere er tænderskæren eller ekstrem hårdt bid heller ikke inkluderet i garantien.

 

En krone eller en bro?

En bro er en erstatning for en manglende tand. Den sidder fast på de 2 nabotænder med en krone på hver af disse.

Kronerne, typisk 3-4 stk., er altså støbt sammen. Denne løsning er god, hvis du mangler eller mister en tand, der sidder ved siden af to svage, men rodstærke nabotænder, der alligevel ville have glæde af en kronebehandling. Er nabotænderne intakte vælger man et implantat til erstatning for den manglende tand.

En brobehandling er som oftest lidt billigere end at lave et implantat. Men der er fordele ved begge behandlinger, og vi vil derfor gerne råde dig individuelt.

Ovenstående procedurer vedr. før, under og efter behandlingen, samt garanti gælder også for broer.

Kronetyper

Kronepolitik

Andre behandlinger

Mød vores medarbejdere

Vi er et fagligt engageret team, der laver tandbehandlinger af høj kvalitet.

Mød os her

 vores Priser

Hvad koster en behandlinger hos tandlægen?
Se priserne på de faste og frie ydelser. 

Se priser