Rodbehandling

Vi udfører en rodbehandling fordi der er opstået en betændelse i tandnerven, f.eks. på grund af caries eller skjulte revner i tanden (=dentininfraktioner), eller der er udviklet en rodspidsbetændelse, hvorefter der kan komme en tandbyld (=absces).

Hvad sker der under en rodbehandling?

Først lægges en effektiv lokalbedøvelse med computerbedøvelsen. Selve indgrebet starter med en åbning af tanden igennem et mindre hul på tyggefladen. Herefter lokaliseres indgangen til kanalen hvor tandnerven findes. Derefter foretages en grundig udrensning af kanalen med roterende rodfile. Kanalen desinficeres og sluttelig forsegles den med rodfyldningscement og guttaperka (et gummimateriale).
Sluttelig opbygges tanden med en indre plastrestaurering, evt. suppleret med rodstifter eller rodskruer og kan igen fungere i biddet.
Lette, forbigående smerter er normalt efter selve rodfyldningen og kan afhjælpes med f.eks. Pamol.

Afhængig af hvilken tand det drejer sig om, er der fra én til fire (nogen gange fem) rodkanaler, der skal udrenses. Hver enkel kanal har fra naturens hånd forskellig form, forløb og længde. Kanalerne er ofte tilkalkede og trange hvilket ofte gør at en rodbehandling er en kompliceret behandling, der ikke altid lykkes. Oversigtsforholdene er svære, idet man ikke kan se ned i kanalens fulde længde. Derfor er det nødvendigt at understøtte behandlingen med digitale røntgenoptagelser for at følge "slagets gang".
Undertiden benytter vi også lupbriller.

Resultatet afhænger ligeledes af omfanget af den betændelsesproces der har været. Ofte skal der desinficeres, skylles og renses en del gange i kanalen før denne forsegles. Undertiden kan det være nødvendig at supplere med antibiotikaterapi.

Hvis, skønt alle "gode kræfter" lægges i, nerve- eller rodspidsbetændelsen ikke lader sig behandle på ovenstående traditionelle facon kan en rodoperation blive nødvendig. Her fjerner man ad kirurgisk vej den genstridige betændelsesproces. Mislykkes dette også er behandlingen at fjerne tanden og erstatte den med et implantat (ophelingsperiode på 6-8 uger) eller en bro (ophelingsperiode på 16-24 uger).

Som altid vil du modtage et skriftligt prisoverslag på forventet udgift til behandlingen før den iværksættes.

Efter en observationsperiode på 8-12 måneder monteres en ydre forstærkning i form af en krone ovenpå dette plastfundament, fordi en rodbehandlet tand er svækket med 75% i forhold til en cariesfri tand. Undersøgelser viser desuden at 60-70% af rodbehandlede tænder vil flække indenfor 5 år og måske ikke kan reddes. Endelig kan en rodbehandlet tand skifte farve.

Vi anbefaler derfor altid en krone på en rodbehandlet tand hvis den skal bevares på sigt. Efter at rodbehandlingen er udført kan tanden igen komme til at fungere i tandrækken.

Andre behandlinger

Book din tid

Er det tid til et besøg hos tandlægen, så kan du booke din tid online eller reservere tid via mail.

Bestil tid

Hvad mener patienterne?

Vi laver jævnligt en tilfredshedsundersøgelse blandt vores patienter.

Det siger patienterne